ورکانه روستای رنسانسی

ورکانه روستای رنسانسی

به نام خدا

ورکانه روستای رنسانسی:

اگر به بازدید از روستا‌های قدیمی علاقه دارید حتما به همدان سفر کنید. باید گفت همدان یکی از استان‌هایی می باشد که تعداد زیادی روستا با زیبایی‌های بی نظیر و متفاوت دارد که دیدنش خالی از لطف نیست، حالایکی از این جاهای دیدنی روستایی مشهور به روستای رنسانسی که نام آن ورکانه است، در این مطلب گردشگری همراه چی تریپ باشید .

 

چی تریپ

ورکانه روستای رنسانسی

یک روستا و شهرت نام اروپایی:

می توان گفت روستای ورکانه همدان یکی از منحصر به فردترین و زیباترین روستاهای ایران می باشد که تماما از سنگ می باشد . همچنین گفته می شود این روستا تصویری از اروپا در دوره رنسانس را یادآوری می کند ، ورکانه به سبب معماری منحصر به فرد و سابقه 400 ساله اش در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است،ورکانه نگین گردشگری روستایی در استان همدان شده با سنگ های لاشه که تمام کوچه های آن را احاطه کرده اند زیر نورهای موضعی به رنگ قهوه ای سوخته در می آیند که تصاویر اروپای دوران رنسانس را یادآور می شود.
ورکانه یکی از روستاهای دهستان الوند کوه شرقی در شرق شهرستان همدان می باشد که در دامنه کوه قرار دارد و کوه های سرده در سه کیلومتری شمال شرقی، کوه سرخ بلاغ در سه کیلومتری جنوب غربی و کوه قره داغ در چهار کیلومتری شرق این آبادی قرار دارند.این زیبایی وصف ناشدنی حاکم بر ورکانه در پی امضای تفاهم نامه میراث فرهنگی و بنیاد مسکن انقلاب اسلامی ایجاد شد و به دنبال آن زیباسازی روستای ورکانه در چند فاز انجام گرفت و حفظ معماری سنتی آن جلوه ای ویژه به خود گرفت.این روستا زادگاه پرفسور توفیق موسیوند، سازنده نخستین قلب مصنوعی جهان است که در سال 1315 در این دیار چشم به جهان گشود.در گویش کردی (ور) به معنی کنار و (کانه) به معنی چشمه است. ورکانه نیز به معنی قرار گرفتن در کنار آب و چشمه می‏باشد.

 

چی تریپ

ورکانه روستای رنسانسی

جغرافیای خوب روستای ورکانه:

باید بدانید که روستای ورکانه در دامنه جنوبی زاگرس مرکزی قرار گرفته و روستاهای این منطقه به دلیل کوهستانی بودن و برخورداری از طبیعت زیبا از مناطق بسیار بکر به شمار می روند،همچنین وجود دره های فراوان از جمله دره های زیبای یورد صفرخان، دره خان، تخته سنگ، جن دره و سوبلاغ در مجاورت روستا از خصوصیات طبیعی منطقه است به طوری که دره بارانی در جنوب و جنوب شرق آبادی واقع شده است و شیب عمومی این منطقه و وجود دره های فراوان در اطراف روستا موجب شکل گیری رودخانه های فصلی نیز شده  که زیبایی چشم نوازی را به تماشا گذاشته است .

 

چی تریپ

ورکانه روستای رنسانسی

رودخانه های فصلی ورکانه از ارتفاعات یخچال ها سرچشمه می گیرند و بعد از عبور از اراضی سیمین ورکانه به رودخانه فصلی ارزانفود می ریزند و سرچشمه گرفتن رودخانه دارستان (ارزانفود) از ارتفاعات روستای ارزانفود بر جاذبه های طبیعی منطقه افزوده است.در ورکانه باغهای سرسبز، اراضی و فضاهای سبز، نقطه مثبت و پتانسیل فعال برای برنامه ریزی جهت جذب گردشگر محسوب می شوند.
گذشته از این،محور ارتباط اصلی روستا از شهر همدان نیز دارای مناظر و چشم اندازهای زیبایی است که می تواند به عنوان محوری توریستی مطرح شود ،برخی بناها و فضاها که بیشتر در بخش مرکزی روستا و جاهایی که قدمت بیشتری دارند، شامل بناهای سطوح و فضاهای پر و خالی در هم ادغام شده هستند که بافت همگن ایجاد کرده اند.در این فضا و بافت، تراکم بناها شدید است و معابر طراحی شده در این منطقه عرض کمی دارند. برخی بناها نیز به لحاظ ترکیب مربوط به دوره جدید هستند.

چی تریپ :  روستای بسک و دنیای ابریشم

 

چی تریپ

ورکانه روستای رنسانسی

ساخت و ساز های متفاوت:

فضاهای باز روستا روی هم رفته 62 هزار و 569 متر وسعت دارند که 17 هزار و 207 مترمربع آن را معابر، چهار هزار مترمربع آن را فضای باز، 20 هزار و 286 مترمربع آن را عرصه های ساختمانی و 21 هزار و 76 مترمربع آن را باغها و اراضی تشکیل می دهند.روستای ورکانه به لحاظ کار و استفاده از مصالح بومی و محلی به خصوص مصالح سنگی منحصر به فرد است و کاربرد سنگ به صورت یک مصالح عام و متعارف در چهره و سیمای روستا خودنمایی می کند.
کاربرد سنگ نه تنها در پی، بلکه در قسمت اعظم بناها در ساخت دیوارهای باربر و دیوارهای محوطه و حیاط ها مورد استفاده قرار گرفته است و اکثر سنگ لاشه است که توسط ملات گل کار شده و پهنای این دیوارهای سنگی در طبقه همکف به یک متر هم می رسد و تنها عامل اتصال در دیوارهای سنگی نیز استفاده از تیرهای چوبی می باشد،سنگ، سنگ لاشه، سنگ مالون، خشت و آجر انواع مصالح متعارف ساختمانی در ابنیه روستای ورکانه است و عنصر سنگ به عنوان اصلی ترین مصالح در ابنیه روستای ورکانه بیش از هر چیز در بازدید از روستا به چشم می خورد و به نظر می رسد کاربرد سنگ در روستا به علت فراوانی این عنصر در روستا و سختی و مقاومت آن در برابر تغییرات جوی و همچنین کمبود آجر و خشت در منطقه بوده است.

در زمانهای قدیم نیز نظام تصمیم گیری و قدرت بر اساس ارباب رعیتی بوده است،در آن زمان نقی خان قراگوزلو، خان روستا بوده و بعد از او نیز دخترش ارباب و حاکم روستا شده است و در حال حاضر نیز اصطبلی که در دو کیلومتری جنوب روستا ساخته شده، بقایایی از آن زمان است.این اصطبل در سالهای پیش از انقلاب به عنوان مرکز پرورش اسب دربار مطرح بوده و در حال حاضر نیز جز آثار دیدنی روستا به شمار می رود.

 

چی تریپ

ورکانه روستای رنسانسی

جاهای دیدنی ورکانه:

یکی از جاهای دیدنی قلعه اربابی است که ساختمان آن با پلان چلیپایی طراحی شده، که گفته می شود مربوط به مهری خانم، ارباب روستا بوده است.این بنا در ابعاد 12×20 متر و با زیربنای 330 مترمربع در دو طبقه ساخته شده است و طبقه دوم در قسمت مرکزی بنا ایجاد شده است،ورودی بنا نیز از طبقه همکف و طبقه اول و از ضلع شرقی بنا صورت می گرفته است و دو پله از دو طرف ورودی طبقه همکف به طبقه اول منتهی می شود.این بنا در فاصله 100 متری در ضلع جنوبی روستا و در بستر سبز کوهپایه و مشرف به روستا واقع شده است.
همچنین وجود گورستان ساده ای در روستای ورکانه که در آن هیچ سنگ قبری دیده نمی شود از دیگر مواردی است که مورد توجه قرار دارد.در روستای ورکانه تنها یک مسجد و آن نیز در ضلع جنوبی روستا وجود دارد که بنای آن نوساز است و با مصالح جدید ساخته شده است،نمای ساختمان مسجد از آجر کار شده و وضوخانه، فضاهای پشتیبانی و خدماتی مسجد در اطراف آن قرار دارد. این مسجد به لحاظ معماری داخلی کاملا ساده است و یک محراب کوچک با کاشی کاری اندکی در اطراف محراب در آن ساخته شده است.

چی تریپ :  جاهای دیدنی مشهد

 

چی تریپ

ورکانه روستای رنسانسی

همچنین ورکانه در فصل های بهار و تابستان علاوه بر پذیرا بودن اقوام کوچنده و چادرنشین، گردشگران و مسافران زیادی را به خود جذب می کند و ییلاقهای تخته سنگ و دریخان، باغ های گردو، سیب و بادام از محبوبترین گزینه های یک سفر خانوادگی برای مردم همدان و سایر شهرهای دیگر محسوب می شود.جریان رودخانه‏ های فصلی سیمین و ورکانه، جریان دائمی آب قنات روستا و چشمه ‏سارهایآن به ویژه در بهار و تابستان، طراوت خاصی به روستا می‏ بخشند .کوه ‏های اطراف روستا و دره‏ های خان و جن، در فصول مختلف به ویژه در بهار که سرشار ازطراوت و سرسبزی می‏ شوند، مناظر زیبا و دلفریبی را ایجاد می ‏کنند .

 

چی تریپ

 موسیقی و غذاهای خوشمزه :

می توان گفت موسیقی رایج در میان مردم روستای ورکانه شامل ترانه‏ هایی با اشعار باباطاهر عریان وبیاتی‏های آذری با موسیقی عاشیقی است که در مراسم شادی و عروسی‏ ها مورد استفاده قرار می‏ گیرد.همچنین نوعی موسیقی محلی به نام سربازی و سه پا نیز در میان مردم روستا رواج دارد .غذاهای محلی روستا مشتمل بر آبگوشت، انواع کباب و انواع آش مانند آش اوماج، آش پلته، آش واره، آش جو و ترخینه میباشد ،
که پیشنهاد می شود حتما اگر رفتید امتحان کنید و طعم های ناب را بچشید و لذت ببرید . مسیر رسیدن به روستای ورکانه از همدان، در ابتدا انتخاب جاده همدان به ملایر و سپس محوریست که از این جاده منشعب می شود. در ادامه پس از عبور از سد اکباتان و روستاهای یلفان، شمس آباد و علی آباد از طریق جاده ورکانه به روستای ورکانه خواهید رسید.

 

صفحه نخست

تولید محتوا تیم چینود

 

تبلیغ چینود پلاس
0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها